PÁLINKÁINK   FŐZDE   KÓSTOLÓ   CÉGTÖRTÉNET   KAPCSOLAT

 

 

FŐZDE

Mi már régóta tudjuk mi a pálinkafőzés titka.

A jó alapanyag.

A technológiának csupán az a szerepe, hogy a gyümölcs értékeit átmentse a pálinkába. Ezt az alapelvet tartottuk szem előtt, amikor 2007-ben megépítettük a pálinkafőzdénket.

Önöknek.

 
 

A pálinka lelke

Ma is vita van arról, hogy melyik gyümölcs hány fokon mutatja meg a lelkét. Régóta vagyunk a szakmában és úgy tapasztaltuk, húsz évvel ezelőtt az emberek tudatában még az élt: a kommersz ital a 40 fokos, a pálinka pedig az 50. És ez, hogy stílszerűek legyünk, beleitta magát az emberekbe. Az ettől még tény, és tisztában vagyunk vele, hogy az egyik gyümölcs talán 44 fokosan mutatja meg magát igazán, a másik minden értéke a pálinkában lehet, hogy 42 fokon jelentkezik. Ám a magyar hagyomány, a pálinka gyökerei az 50 fokos gyümölcspárlatra vezethetők vissza.

   

50 fok: a hagyomány

Ezt a hagyományt akarjuk főzdénkben megőrizni. Megfelelő gyümölcskiválasztás és erjesztés, korrekt technológia és kellő idejű pihentetés mellett a gyümölcs minden értékét megmutatja a karakteres, erőtől duzzadó pálinka is. Mindazt, ami miatt szerethető az 50 fokos párlat. Lehet ez a pálinka is nagyon szép, amikor technológiailag tiszta, nincsenek benne hibák és a gyümölcs karakterei is megmaradnak. Igazi aroma bomba lehet az ember szájában, ha megfelelő módon pihentetjük, ha kellő ideig érleljük, és úgy kóstoljuk, ahogyan az igazi pálinkát kell Azt is tapasztaltuk: az igazi, jó, kellemes pálinkánál nem annak kell először jelentkezni, hogy a párlat hány fokos. Sokkal inkább a gyümölcsnek, az illatoknak és az ízeknek, és csak aztán az erőnek. Hát, ezért főzzük az 50 fokos a Pajor pálinkákat erősítő-feltétes, aromaoszlopos technológiával. Hogy átmentsük a gyümölcs lelkét, az íz- és illat aromákat, de a pálinkánk karakteres is legyen, robosztus, hosszantartó utóízzel. És ha öt év múlva bontanak ki egy palack Pajor pálinkát, az ne legyen üres, ne kelljen keresni az illatokat, a gyümölcs ízét.

   

Szakértelem, gondosság, alázat

A pálinkafőzés kellő szakértelem nélkül lehetetlen vállalkozás. Tudjuk azt, amit kevesen ismernek el: a desztillálás fontos és a legszebb, de egyben legnehezebb művelete a pálinkakészítésnek. Ekkor kell a gyümölcs értékeit átmenteni a pálinkába. Ezt csak az a főzőmester tudja, aki jól képzett szakember, aki kellő alázattal áll a pálinkához, tapasztalatból tudja, hogy a középpárlat miért a pálinka lelke és hihetetlen pontossággal, élességgel választja le az elő-, és az utópárlatot. Ezzel a szakértelemmel, gondossággal és alázattal találkozik, ha meglátogatja pálinkafőzdénket.